16

Kwi

Gruzińskie ciasto herbaciane

Składniki:

szklanka mocnej, świeżo zaparzonej herbaty (ciepłej)
2 szklanki mąki
3 łyżki masła klarowanego
2 jajka
1 szklanka cukru (można trzcinowego)
3 łyżki konfitur
1 łyżeczka sody
cynamon, wanilia, imbir lub kardamon – po szczypcie
orzechy i suszone owoce według uznania

 

Przygotowanie:
  1. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy masło, konfitury i herbatę.
  2. Dobrze mieszamy dodając mąkę i resztę składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200-220°C.
  4. Wkładamy ciasto do nasmarowanej formy.
  5. Pieczemy 25-30 minut (aż do uzyskania rumianej barwy).
Opublikowany przez marina|Przepisy|0 comment

Komentarze są zamknięte.

Kalendarz

Grudzień 2018
P W Ś C P S N
« Kwi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Archiwa