Sok z morwy 1L

SOK Z MORWY 1,0 L
100 % naturalny sok z owoców morwy czarnej.

Morwę pozyskuje się w rożnych częściach świata. Uznaje się, że miejsce pochodzenia tego drzewa jest Azja południowo-wschodnia i południowa czyli Japonia, Chiny i Indie. Liśćmi morwy żywią się motyle, których wydzielina tworząc nić jest surowcem do produkcji jedwabiu. Wszystkie części drzewa są wykorzystywane w gospodarce człowieka, ale również w lecznictwie ludowym.

Na przykład napar z liści używa się na zapalenie gardła, wywar z korzeni i kory na przeczyszczenie, sok z owoców przeciw:
– astmie,
– epilepsji,
– puchlinie wodnej,
– melancholii,
– jako środek uspokajający,
– na cięższe choroby gardła.

 

Wyciąg z morwy zmniejsza przyswajanie cukru i skrobi, stosowany jest więc w leczeniu cukrzycy.

Dojrzałe owoce są ciemnofioletowe, prawie czarne. Owoce można spożywać bezpośrednio z drzewa. Owoce te cenione były już w starożytności za ich delikatność i bogactwo smaku. Dawni Chińczycy uważali, ze sok z morwy jest tonikiem, który poprawia krążenie i zatrzymuje przedwczesne siwienie włosów.

Wytworzony z wysokich gatunków świeżych, dojrzałych w gruzińskim słońcu owoców morwy sok zachowuje swój niespotykany smak i aromat. Sok zawiera pokaźną ilość łatwo przyswajalnych cukrów (glukoza, fruktoza), kwasów organicznych, rozpuszczalne polifenole i 15 aminokwasów oraz witaminy C, B1, B2, B6 i PP.

 

Skład: 100 % sok z morwy bez użycia konserwantów, barwników i innych substancji polepszających.

  • Wartość energetyczna 100 ml produktu: 61 kcal
  • Wartość spożywcza 100 ml produktu:
  • Węglowodany 15 g
  • Białka 0,2 g
  • Minerały: Potas – 246 mg, Sód 6 mg